SAŁATKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I BOBEM


Składniki

  • 30 dag fasolki szparagowej żółtej
  • 25 dag świeżego bobu
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 główka czosnku
  • 1 por
  • 1 pęczek bazylii
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki łagodnego keczupu
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Fasolkę szparagową umyć, oczyścić z włókien, pokroić na małe kawałki, obrać i zmiażdżyć 1 ząbek czosnku, pokrojoną fasolkę i zmiażdżony czosnek wrzucić do wrzącej, osolonej wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut, odcedzić, na durszlaku przelać zimną wodą, osączyć Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odstawić.
  • Bób umyć, obrać, odstawić, zmiażdżyć 1 ząbek czosnku, koperek opłukać, bób, czosnek i koperek (w całości) wrzucić do wrzącej osolonej wody, doprowadzić do wrzenia, gotować około 15 minut, odcedzić, przestudzić, przestudzony bób obrać z łupinek, podzielić na połówki, odstawić.
  • Czerwoną fasolkę i kukurydzę osączyć z zalewy, pozostałe ząbki czosnku obrać, pokroić w kostkę, białą część pora oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, bazylię umyć, osuszyć, posiekać (kilka listków pozostawić do dekoracji).
  • Sos; majonez połączyć z keczupem, dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Fasolkę szparagową połączyć z bobem, czerwoną fasolką, kukurydzą, czosnkiem i porem, przemieszać, całość polać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, wstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
  • Sałatkę podawać w salaterce, wierzch udekorować listkami bazylii.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Sałatkę z fasolką szparagową i pieczarkami ; Sałatkę szparagową i pomidorami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]