KLOPSIKI DUSZONE W SOSIE POMIDOROWYM


Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 75 dag pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa zwykła bułka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki mąki
  • oliwa
  • tymianek
  • 1/2 cytryny
  • cynamon
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Bułkę namoczyć w wodzie, dokładnie odcisnąć, wymieszać z mięsem.
  • Cebulę obrać, opłukać, jedną drobno posiekać, drugą pokroić w kostkę, czosnek obrać drobno posiekać.
  • Do wyrobionej masy mięsnej wbić jajko, drobno posiekaną cebulę, posiekany czosnek, bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, wyrobioną masę schłodzić w lodówce.
  • Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić na kawałki.
  • Sos; cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyć na oliwie, dodać pokrojone pomidory, doprawić tymiankiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dusić pod przykryciem około 5 minut.
  • Z wyrobionej masy mięsnej uformować niewielkie kulki, obtoczyć w mące, włożyć je do gotującego się sosu pomidorowego, doprawić cynamonem, dusić pod przykryciem około 20 minut.
  • Podawać na ciepło z białym pieczywem.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy inaczej ; Sosy do potraw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]