Składniki
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 75 dag pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 czerstwa zwykła bułka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki mąki
- oliwa
- tymianek
- 1/2 cytryny
- cynamon
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Bułkę namoczyć w wodzie, dokładnie odcisnąć, wymieszać z mięsem.
- Cebulę obrać, opłukać, jedną drobno posiekać, drugą pokroić w kostkę, czosnek obrać drobno posiekać.
- Do wyrobionej masy mięsnej wbić jajko, drobno posiekaną cebulę, posiekany czosnek, bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, wyrobioną masę schłodzić w lodówce.
- Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić na kawałki.
- Sos; cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyć na oliwie, dodać pokrojone pomidory, doprawić tymiankiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dusić pod przykryciem około 5 minut.
- Z wyrobionej masy mięsnej uformować niewielkie kulki, obtoczyć w mące, włożyć je do gotującego się sosu pomidorowego, doprawić cynamonem, dusić pod przykryciem około 20 minut.
- Podawać na ciepło z białym pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Sos pomidorowy inaczej ; Sos pomidorowy inaczej ; Sosy do potraw