PANGA W SOSIE MAJONEZOWYM


Składniki

  • 50 dag filetów z pangi
  • 1/2 cytryna
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na sos

  • 200 ml majonezu
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Etapy przygotowania

  • Filety rybne umyć, osuszyć, pokroić na kawałki według uznania, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, odstawić na 15 minut.
  • Jajko roztrzepać z mlekiem, bułkę tartą wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
  • Na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać 5 łyżek oleju, przemieszać, ryby obtoczyć w jajku roztrzepanym z mlekiem i tartej bułce wymieszanej z posiekaną natką pietruszki, smażyć od razu na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
  • Sos; majonez połączyć z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać szczypiorek, musztardę, sok z cytryny, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Filety podawać na ciepło lub zimno z sosem majonezowym, przybrane gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sosy do potraw ; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]