Składniki
- 50 dag filetów z pangi
- 1/2 cytryna
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki na sos
- 200 ml majonezu
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Etapy przygotowania
- Filety rybne umyć, osuszyć, pokroić na kawałki według uznania, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, odstawić na 15 minut.
- Jajko roztrzepać z mlekiem, bułkę tartą wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
- Na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać 5 łyżek oleju, przemieszać, ryby obtoczyć w jajku roztrzepanym z mlekiem i tartej bułce wymieszanej z posiekaną natką pietruszki, smażyć od razu na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
- Sos; majonez połączyć z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać szczypiorek, musztardę, sok z cytryny, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Filety podawać na ciepło lub zimno z sosem majonezowym, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sosy do potraw ; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek