Składniki
- 2 kg schabu bez kości
- 4 ząbki czosnku
- 12 łyżek oleju
- 3 łyżeczki tymianku
- 3 łyżeczki rozmarynu
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- sól zmiękczająca mięso
- pieprz kolorowy
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, 1 ząbek czosnku obrać, pokroić wzdłuż na kilka części.
- W górnej części mięso nakłuć ostrym nożem, w powstałe kieszonki mocno wcisnąć pokrojony czosnek.
- Marynata; olej wymieszać z 3 obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, tymiankiem i rozmarynem Zobacz Info; Kulinarka.
- Marynatą ze wszystkich stron wysmarować mięso, posypać przyprawą i grubo mielonym pieprzem, mięso w zakrytym naczyniu wstawić na całą noc do lodówki.
- Po wyjęciu mięsa z marynaty, włożyć je do rękawa pieczeniowego, rękaw od góry nakłuć i ułożyć w brytfance.
- Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C (piekarnik elektryczny, półka druga, termoobieg), po tym czasie zmniejszyć temperaturę do około 180 – 190 stopni C, piec dalej przez około 70 minut (w połowie pieczenia można odwrócić brytfankę z mięsem celem zapewnienia równomiernego pieczenia) Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Po wyjęciu z piekarnika mięso można wyjąć z rękawa pokroić w grube plastry i podawać na ciepło lub też można je pozostawić w rękawie do ostygnięcia i podawać na zimno.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Schab pieczony w ziołach inaczej ; Schab w galarecie faszerowany sałatką jajeczną z chrzanem
Kulinarek poleca; Marynatę ziołową ; Marynaty do mięs