SCHAB PIECZONY W ZIOŁACH

Schab
Składniki

  • 2 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 12 łyżek oleju
  • 3 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżeczki rozmarynu
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • sól zmiękczająca mięso
  • pieprz kolorowy

Etapy przygotowania

  • Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, 1 ząbek czosnku obrać, pokroić wzdłuż na kilka części.
  • W górnej części mięso nakłuć ostrym nożem, w powstałe kieszonki mocno wcisnąć pokrojony czosnek.
  • Marynata; olej wymieszać z 3 obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, tymiankiem i rozmarynem Zobacz Info; Kulinarka.
  • Marynatą ze wszystkich stron wysmarować mięso, posypać przyprawą i grubo mielonym pieprzem, mięso w zakrytym naczyniu wstawić na całą noc do lodówki.
  • Po wyjęciu mięsa z marynaty, włożyć je do rękawa pieczeniowego, rękaw od góry nakłuć i ułożyć w brytfance.
  • Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C (piekarnik elektryczny, półka druga, termoobieg), po tym czasie zmniejszyć temperaturę do około 180 – 190 stopni C, piec dalej przez około 70 minut (w połowie pieczenia można odwrócić brytfankę z mięsem celem zapewnienia równomiernego pieczenia) Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Po wyjęciu z piekarnika mięso można wyjąć z rękawa pokroić w grube plastry i podawać na ciepło lub też można je pozostawić w rękawie do ostygnięcia i podawać na zimno.

 Schab

 Schab

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Schab pieczony w ziołach inaczej ; Schab w galarecie faszerowany sałatką jajeczną z chrzanem

Kulinarek poleca; Marynatę ziołową ; Marynaty do mięs

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]