SCHAB PIECZONY W ZIOŁACH


Składniki

  • 2 kg schabu bez kości
  • 2 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • 4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 8 łyżek oleju
  • sól zmiękczająca mięso
  • pieprz kolorowy

Etapy przygotowania

  • Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, cytryny umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, otrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, pęczek bazylii i tymianku opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
  • Osuszone mięso ze wszystkich stron skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, grubo mielonym pieprzem, skórką z cytryny, czosnkiem, suszoną bazylią i suszonym tymiankiem, zawinąć w folię spożywczą, włożyć na całą noc do lodówki.
  • Mięso wyjąć z folii Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, włożyć do natłuszczonego olejem żaroodpornego naczynia, wierzch mięsa skropić pozostałym olejem, podlać odrobiną wody, piec w zakrytym naczyniu przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C (piekarnik elektryczny, półka druga, termoobieg), po tym czasie zmniejszyć temperaturę do około 180 – 190 stopni C, piec dalej około 80 minut (w połowie pieczenia można odwrócić naczynie z mięsem celem zapewnienia równomiernego pieczenia) Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, co jakiś czas polewając wierzch mięsa wytopionym sosem, na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch mięsa posypać posiekaną bazylią i posiekanym tymiankiem.
  • Po wyjęciu z piekarnika mięso można pokroić w grube plastry i podawać na ciepło polane wytopionym sosem, przybrane gałązką świeżej bazylii i tymianku lub też można je wystudzić i podawać na zimno.
 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Schab pieczony w ziołach inaczej ; Schab w galarecie faszerowany sałatką jajeczną z chrzanem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]