Składniki
- 30 dag sera feta
- 3 pomidory
- 2 żółte papryki
- 1 duży ogórek typu wąż
- 1 cebula czerwona
- 1/2 pęczka bazylii
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Składniki na sos
- 1 torebka sosu greckiego
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki przegotowanej wody
Etapy przygotowania
- Ser (“President original Greek Feta”) osączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
- Pomidory, papryki i ogórek umyć, osuszyć, pomidory pokroić w cienkie cząstki, papryki przeciąć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie poprzeczne paski, połowę ogórka pokroić w plasterki, drugą połowę w półplasterki, cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, listki bazylii umyć osuszyć, posiekać.
- Sos; sos z torebki wymieszać z oliwą i przegotowaną wodą.
- Ser połączyć z warzywami, oprószyć obficie ziołami prowansalskimi, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, polać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, wierzch sałatki posypać posiekaną bazylią, odstawić do lodówki na około 15 – 30 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Sos winegret ; Sos winegret inaczej