SAŁATKA GRECKA Z FETĄ W SOSIE GRECKIM

Sałatka (OneDrive) 
Składniki

  • 30 dag sera feta
  • 3 pomidory
  • 2 żółte papryki
  • 1 duży ogórek typu wąż
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 pęczka bazylii 
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Składniki na sos

  • 1 torebka sosu greckiego
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki przegotowanej wody

Etapy przygotowania

  • Ser (“President original Greek Feta”) osączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
  • Pomidory, papryki i ogórek umyć, osuszyć, pomidory pokroić w cienkie cząstki, papryki przeciąć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie poprzeczne paski, połowę ogórka pokroić w plasterki, drugą połowę w półplasterki, cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, listki bazylii umyć osuszyć, posiekać.
  • Sos; sos z torebki wymieszać z oliwą i przegotowaną wodą.
  • Ser połączyć z warzywami, oprószyć obficie ziołami prowansalskimi, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, polać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, wierzch sałatki posypać posiekaną bazylią, odstawić do lodówki na około 15 – 30 minut.

Sałatka (OneDrive)

Sałatka (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Sos winegret ; Sos winegret inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]