PSTRĄG PIECZONY W WARZYWACH


Składniki

  • 4 średnie sprawione pstrągi
  • 12 średnich ziemniaków
  • 15 pomidorków cherry
  • 3 duże czerwone cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 duża cytryna
  • 4 gałązki tymianku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki czarnych bezpestkowych oliwek
  • 4 łyżki twardego masła
  • tymianek
  • sól, pieprz ziołowy

Etapy przygotowania

  • Pstrągi Zobacz Info; Rady dotyczące ryb umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, cytrynę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzącą wodą, przekroić na pół, połowę cytryny pokroić na 6 plasterków, odstawić, sokiem wyciśniętym z drugiej połowy cytryny, skropić (od razu po osuszeniu) z zewnątrz i wewnątrz przygotowane pstrągi, do wnętrza każdego pstrąga włożyć po 1 plasterku cytryny oraz po 1 gałązce opłukanego i osuszonego tymianku, przygotowane pstrągi odstawić pod przykryciem.
  • Ziemniaki umyć, obrać, włożyć do garnka z lekko osoloną wodą, gotować 10 minut od zawrzenia wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, odcedzić, ostudzić, pokroić w grube plastry, pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na pół, cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, posiekać, posiekaną cebulę z posiekanym czosnkiem zeszklić na 1 łyżce roztopionego masła, oliwki osączyć z zalewy.
  • Pokrojone ziemniaki połączyć z pokrojonymi pomidorkami, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz osączone oliwki, całość przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem ziołowym, przemieszać, odstawić.
  • Podłużne, żaroodpornego naczynie, natłuścić 1 łyżką masła, na dnie naczynia rozprowadzić połowę przygotowanej mieszanki warzywnej, na warzywach ułożyć przygotowane pstrągi i nakryć je pozostałą mieszanką warzywną, całość obłożyć płatkami pozostałego masła, podlać bulionem warzywnym, piec około 25 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Pstrągi podawać na ciepło ułożone na półmisku, obłożone pieczonymi warzywami.


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]