Składniki
- 80 dag filetów z dorsza
- 1 duża cytryna
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki tartej bułki
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- 1 łyżeczka tymianku
- tymianek do oprószenia ryb
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- 2 duże cytryny
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Filety z dorsza Zobacz Info; Rady dotyczące ryb dokładnie umyć, oczyścić z ości, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na duże kawałki, od razu z obu stron skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i odrobiną tymianku, odstawić pod przykryciem na około 15 minut.
- Jajka wbić do głębokiego talerza i roztrzepać je ze szczyptą soli, odstawić, tartą bułkę wymieszać z tartym parmezanem, łyżeczką przyprawy do ryb i łyżeczką tymianku, odstawić.
- Rybę panierować kolejno; w mące, w roztrzepanych jajkach, tartej bułce wymieszanej z serem, przyprawą do ryb i tymiankiem, smażyć od razu na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
- Rybę przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło lub zimno z cząstkami cytryny i sosem majonezowym wg receptury Kulinarka, Zobacz Info Kulinarka (sos można zastąpić keczupem).
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sos majonezowy ; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek