DORSZ SMAŻONY W PANIERCE SEROWEJ


Składniki

  • 80 dag filetów z dorsza
  • 1 duża cytryna
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki tartej bułki
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • 1 łyżeczka tymianku
  • tymianek do oprószenia ryb
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • 2 duże cytryny
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Filety z dorsza Zobacz Info; Rady dotyczące ryb dokładnie umyć, oczyścić z ości, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na duże kawałki, od razu z obu stron skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i odrobiną tymianku, odstawić pod przykryciem na około 15 minut.
  • Jajka wbić do głębokiego talerza i roztrzepać je ze szczyptą soli, odstawić, tartą bułkę wymieszać z tartym parmezanem, łyżeczką przyprawy do ryb i łyżeczką tymianku, odstawić.
  • Rybę panierować kolejno; w mące, w roztrzepanych jajkach, tartej bułce wymieszanej z serem, przyprawą do ryb i tymiankiem, smażyć od razu na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
  • Rybę przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło lub zimno z cząstkami cytryny i sosem majonezowym wg receptury Kulinarka, Zobacz Info Kulinarka (sos można zastąpić keczupem).


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sos majonezowy ; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]