Składniki
- 4 średnie sprawione pstrągi
- 1 główka małej, luźnej, białej kapusty
- 4 pomidory
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 limonki
- 4 łyżki posiekanej kolendry
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 8 łyżeczek miękkiego masła
- 4 gałązki rozmarynu
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Etapy przygotowania
- Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, limonki umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem wody, osuszyć, cieniutko obrać ze skórki (skórkę zachować), przygotowane pstrągi z zewnątrz i od środka skropić sokiem wyciśniętym z limonek, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 15 minut.
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, w całości włożyć do wrzącej lekko osolonej wody, doprowadzić do wrzenia wody, gotować 5 – 6 minut, wyjąć, przestudzić, zdjąć z niej liście (co najmniej 8 liści), usunąć z nich zgrubiałe końcówki, każdy z obu stron posmarować miękkim masłem (część masła odłożyć), odstawić, pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki, posiekane zioła połączyć, wymieszać, odstawić.
- Do wnętrza każdego przygotowanego pstrąga włożyć po kilka plasterków pomidora, cebuli i czosnku, kawałku skórki z limonki i gałązce rozmarynu, pstrągi obtoczyć w przygotowanej mieszance ziół, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
- Każdego pstrąga ułożyć na 2 liściach obgotowanej kapusty, oprószyć mieszanką ziół (jeśli pozostała), obłożyć kawałkami pozostawionego masła, przygotowane porcje ułożyć na 4 kawałkach żaroodpornej aluminiowej folii (ułożyć na błyszczącej stronie folii), folię zawinąć luźno i szczelnie, ułożyć na grillu lub na blasze w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, piec około 30 minut.
- Pstrągi w liściach kapusty podawać na ciepło z pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze przypraw