Składniki
- 1 kg małych ziemniaków
- 40 dag marchewki
- 8 jajek
- 2 dymki ze szczypiorem
- 1 duża cebula
- 1,5 szklanki bulionu wołowego z kostki
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- sól, biały pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, obrać, małe pozostawić w całości, większe przekroić, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić, zagotować, od chwili zawrzenia wody gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, aż będą miękkie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, ugotowane ziemniaki odcedzić, odstawić.
- Marchewki umyć, obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać bulionem wołowym z kostki, zagotować, od chwili zawrzenia bulionu gotować 5 minut, odcedzić (wywar zachować, ostudzić), odstawić.
- Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić wzdłuż na cząstki, odstawić.
- Dymki ze szczypiorem opłukać, osuszyć, cebulki oczyścić, pokroić w kostkę, szczypior posiekać, cebulę obrać, pokroić w małą kostkę.
- Sos; w garnku na roztopionym maśle, zeszklić pokrojoną cebulę, oprószyć ją mąką i zasmażyć, cały czas mieszając, do zasmażonej cebuli powoli wlać zimne mleko, następnie wlać zimny wywar pozostały z gotowania marchewki, przemieszać, zagotować, dodać musztardę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Do gorącego sosu dodać, ugotowane ziemniaki, ugotowaną marchewkę i pokrojone cebulki dymki, całość delikatnie przemieszać, mocno podgrzać.
- Ziemniaki z sosem podawać na ciepło z cząstkami ugotowanych jajek, posypane posiekanym szczypiorem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Sos musztardowy inaczej