Składniki
-  1 kg małych ziemniaków
-  40 dag marchewki
-  8 jajek
-  2 dymki ze szczypiorem
-  1 duża cebula
-  1,5 szklanki bulionu wołowego z kostki
-  1 szklanka mleka
-  3 łyżki musztardy francuskiej
-  3 łyżki mąki
-  3 łyżki masła
-  sól, biały pieprz
Etapy przygotowania
-  Ziemniaki umyć, obrać, małe pozostawić w całości, większe przekroić, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić, zagotować, od chwili zawrzenia wody gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, aż będą miękkie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, ugotowane ziemniaki odcedzić, odstawić.
-  Marchewki umyć, obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać bulionem wołowym z kostki, zagotować, od chwili zawrzenia bulionu gotować 5 minut, odcedzić (wywar zachować, ostudzić), odstawić.
-  Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić wzdłuż na cząstki, odstawić.
-  Dymki ze szczypiorem opłukać, osuszyć, cebulki oczyścić, pokroić w kostkę, szczypior posiekać, cebulę obrać, pokroić w małą kostkę.
-  Sos; w garnku na roztopionym maśle, zeszklić pokrojoną cebulę, oprószyć ją mąką i zasmażyć, cały czas mieszając, do zasmażonej cebuli powoli wlać zimne mleko, następnie wlać zimny wywar pozostały z gotowania marchewki, przemieszać, zagotować, dodać musztardę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
-  Do gorącego sosu dodać, ugotowane ziemniaki, ugotowaną marchewkę i pokrojone cebulki dymki, całość delikatnie przemieszać, mocno podgrzać.
-  Ziemniaki z sosem podawać na ciepło z cząstkami ugotowanych jajek, posypane posiekanym szczypiorem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Sos musztardowy inaczej