ZIEMNIAKI Z JAJKIEM W SOSIE MUSZTARDOWYM


Składniki

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 40 dag marchewki
  • 8 jajek
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1 duża cebula
  • 1,5 szklanki bulionu wołowego z kostki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • sól, biały pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, obrać, małe pozostawić w całości, większe przekroić, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić, zagotować, od chwili zawrzenia wody gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, aż będą miękkie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, ugotowane ziemniaki odcedzić, odstawić.
  • Marchewki umyć, obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać bulionem wołowym z kostki, zagotować, od chwili zawrzenia bulionu gotować 5 minut, odcedzić (wywar zachować, ostudzić), odstawić.
  • Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić wzdłuż na cząstki, odstawić.
  • Dymki ze szczypiorem opłukać, osuszyć, cebulki oczyścić, pokroić w kostkę, szczypior posiekać, cebulę obrać, pokroić w małą kostkę.
  • Sos; w garnku na roztopionym maśle, zeszklić pokrojoną cebulę, oprószyć ją mąką i zasmażyć, cały czas mieszając, do zasmażonej cebuli powoli wlać zimne mleko, następnie wlać zimny wywar pozostały z gotowania marchewki, przemieszać, zagotować, dodać musztardę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Do gorącego sosu dodać, ugotowane ziemniaki, ugotowaną marchewkę i pokrojone cebulki dymki, całość delikatnie przemieszać, mocno podgrzać.
  • Ziemniaki z sosem podawać na ciepło z cząstkami ugotowanych jajek, posypane posiekanym szczypiorem.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Sos musztardowy inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]