PSTRĄG PIECZONY W OGÓRKACH


Składniki

  • 4 średnie sprawione pstrągi
  • 1 kg świeżych ogórków
  • 2 duże cebule
  • 2 cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 8 łyżeczek masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Etapy przygotowania

  • Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ogórki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą, pokroić w plasterki, koperek opłukać, osuszyć.
  • Przygotowane pstrągi z zewnątrz i wewnątrz natrzeć solą i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, do wnętrza każdego pstrąga włożyć plasterki pokrojonych cytryn, po gałązce koperku (pozostały koperek pozostawić do dekoracji) i po 1 łyżeczce masła, przygotowane pstrągi odstawić pod przykryciem na około 15 minut.
  • Pokrojone ogórki połączyć z cebulą, skropić olejem, oprószyć gorczycą, szczyptą soli, szczyptą świeżo zmielonego pieprzu, wymieszać.
  • Na 4 kawałkach żaroodpornej aluminiowej folii, na błyszczącej stronie, rozłożyć przygotowane ogórki z cebulą, na nich ułożyć przygotowane pstrągi i obłożyć je pozostałym masłem, folię zawinąć, ułożyć na blasze, piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Pstrągi podawać na ciepło ułożone na półmisku, obłożone pieczonymi ogórkami, przybrane gałązką koperku.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]