Składniki
- 4 średnie sprawione pstrągi
- 1 kg świeżych ogórków
- 2 duże cebule
- 2 cytryny
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 8 łyżeczek masła
- 2 łyżki oleju
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Etapy przygotowania
- Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ogórki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą, pokroić w plasterki, koperek opłukać, osuszyć.
- Przygotowane pstrągi z zewnątrz i wewnątrz natrzeć solą i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, do wnętrza każdego pstrąga włożyć plasterki pokrojonych cytryn, po gałązce koperku (pozostały koperek pozostawić do dekoracji) i po 1 łyżeczce masła, przygotowane pstrągi odstawić pod przykryciem na około 15 minut.
- Pokrojone ogórki połączyć z cebulą, skropić olejem, oprószyć gorczycą, szczyptą soli, szczyptą świeżo zmielonego pieprzu, wymieszać.
- Na 4 kawałkach żaroodpornej aluminiowej folii, na błyszczącej stronie, rozłożyć przygotowane ogórki z cebulą, na nich ułożyć przygotowane pstrągi i obłożyć je pozostałym masłem, folię zawinąć, ułożyć na blasze, piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Pstrągi podawać na ciepło ułożone na półmisku, obłożone pieczonymi ogórkami, przybrane gałązką koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju