Składniki
- 50 dag mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- mielona papryka
- sól, pieprz
- olej
Etapy przygotowania
- Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso połączyć z cebulą i czosnkiem, wbić jajko, przyprawić mieloną papryką, solą i pieprzem, wyrobić masę mięsną.
- Z masy mięsnej uformować płaskie, owalne kotlety, z każdej strony posmarować je olejem i ułożyć na aluminiowej tacy.
- Kotlety grillować na mocno rozgrzanym grillu około 10 – 15 minut z każdej strony.
- Kotlety podawać z sosem czosnkowym wg receptury Kulinarka.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sos czosnkowy ; Hamburgery z grilla ; Hamburgery z grilla inaczej