Składniki
- 4 duże papryki czerwone
- 10 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 8 plastrów żółtego sera
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- kilka gałązek świeżej bazylii
Etapy przygotowania
- Kaszę zalać gorącym bulionem, tak aby przykrywał ją warstwą 1 cm, odstawić pod przykryciem na około 15 minut, by kasza napęczniała, napęczniałą kaszę przemieszać, odstawić.
- Papryki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, odstawić, pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać, posiekać, bazylię opłukać, osuszyć.
- Farsz; na 2 łyżkach rozgrzanego oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, mieszając smażyć na małym ogniu około 5 minut, odstawić, przestudzić, do podsmażonych pieczarek dodać napęczniałą kaszkę kuskus, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Papryki od środka wysmarować pozostałym olejem i napełnić je przygotowanym farszem, ułożyć na blasze, zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, po tym czasie papryki wyjąć z piekarnika, każdą nakryć plasterkiem sera, ponownie włożyć do piekarnika, zapiekać jeszcze 20 minut w temp. 180 stopni C
- Papryki podawać na gorąco, przybrać gałązką bazylii.
Info Kulinarka
Potrawa na wyśmienitą kolację
Kulinarek poleca; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju