Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach
- 1 czerwona papryka
- 1 cytryna
- 4 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- kilka gałązek koperku
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, ostudzić, obrać, tuńczyka osączyć z zalewy, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w małą kostkę, cytrynę umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, odstawić, koperek opłukać, osuszyć, odstawić.
- Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa, do zmielonych ziemniaków dodać 2 łyżki mąki (1 łyżkę mąki pozostawić do oprószenia tortownicy), wbić 1 jajko, posolić do smaku, wyrobić jednolitą masę, masę ziemniaczaną równomiernie rozprowadzić w tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej pozostałą mąką, wierzch masy wygładzić.
- Sos; śmietanę dokładnie zmiksować z 3 jajkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Osączone kawałki tuńczyka wymieszać z pokrojoną papryką i równomiernie rozprowadzić na masie ziemniaczanej w tortownicy, całość zalać przygotowanym sosem.
- Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Zapiekankę podawać na ciepło z plasterkiem cytryny i gałązką koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem