ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z TUŃCZYKIEM


Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cytryna
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek koperku

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, ostudzić, obrać, tuńczyka osączyć z zalewy, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w małą kostkę, cytrynę umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, odstawić, koperek opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa, do zmielonych ziemniaków dodać 2 łyżki mąki (1 łyżkę mąki pozostawić do oprószenia tortownicy), wbić 1 jajko, posolić do smaku, wyrobić jednolitą masę, masę ziemniaczaną równomiernie rozprowadzić w tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej pozostałą mąką, wierzch masy wygładzić.
  • Sos; śmietanę dokładnie zmiksować z 3 jajkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Osączone kawałki tuńczyka wymieszać z pokrojoną papryką i równomiernie rozprowadzić na masie ziemniaczanej w tortownicy, całość zalać przygotowanym sosem.
  • Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Zapiekankę podawać na ciepło z plasterkiem cytryny i gałązką koperku.


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]