Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 50 dag wędzonego boczku
- 25 dag żółtego sera gouda
- 5 dużych cebul
- 5 ogórków kiszonych
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 jajka
- 400 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oleju
- majeranek
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody, doprowadzić do ponownego wrzenia wody, od zawrzenia wody, ziemniaki gotować (blanszować) 5 minut Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, osączyć, wystudzić, boczek pokroić w grubą kostkę, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę obrać, pokroić w talarki, ogórki osączyć, pokroić w plasterki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, podsmażyć pokrojony boczek, dodać pokrojoną cebulę, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut, pod koniec duszenia przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, odstawić, przestudzić.
- Sos; do śmietany wbić jajka, całość zmiksować, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Na dnie natłuszczonego, żaroodpornego naczynia, ułożyć warstwę obgotowanych ziemniaków (ziemniaki podzielić na 3 części), na ziemniakach ułożyć połowę podsmażonej cebuli z boczkiem, na cebuli ułożyć połowę pokrojonych kwaszonych ogórków, ogórki posypać odrobiną startego sera, czynność powtórzyć układając na serze kolejną warstwę obgotowanych ziemniaków, na nich pozostałą podsmażoną cebulę z boczkiem, na cebuli pozostałe kwaszone ogórki posypane odrobiną startego sera, na ostatniej warstwie ułożyć pozostałe obgotowane ziemniaki, wierzch posypać pozostałym startym serem, całość zalać przygotowanym sosem, zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
- Zapiekankę podawać na ciepło, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone ; Przetwory