KAPUSTA BIAŁA Z POMARAŃCZAMI


Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, wyciąć głąb, drobno poszatkować, lekko posolić, ugnieść rękoma, odstawić pod przykryciem na około 30 minut, osączyć z soku Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odstawić.
  • Pomarańcze dokładnie umyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić na małe kawałki (usunąć ewentualne pestki), koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), odstawić.
  • Do osączonej z soku kapusty dodać kawałki pomarańczy oraz posiekany koperek, całość przemieszać, skropić oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku pieprzem, dokładnie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 10 – 15 minut.
  • Surówkę podawać przybraną gałązką koperku.

 

Info Kulinarka

Wyśmienita do mięs pieczonych i pieczonego drobiu

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]