Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 2 duże pomarańcze
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, wyciąć głąb, drobno poszatkować, lekko posolić, ugnieść rękoma, odstawić pod przykryciem na około 30 minut, osączyć z soku Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odstawić.
- Pomarańcze dokładnie umyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić na małe kawałki (usunąć ewentualne pestki), koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), odstawić.
- Do osączonej z soku kapusty dodać kawałki pomarańczy oraz posiekany koperek, całość przemieszać, skropić oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku pieprzem, dokładnie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 10 – 15 minut.
- Surówkę podawać przybraną gałązką koperku.
Info Kulinarka
Wyśmienita do mięs pieczonych i pieczonego drobiu
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące kapusty ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Surówki