BURACZKI ZASMAŻANE Z CEBULĄ


Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 szklanka soku z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • majeranek
  • cukier, sól, pieprz
  • kilka liści sałaty
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Buraki dokładnie umyć, każdy owinąć folią aluminiową Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, zalać zimną wodą, gotować na dużym ogniu do czasu zawrzenia wody, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 60 minut, aż do uzyskania miękkości.
  • Ugotowane buraki wyjąć z wody, ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, liście sałaty i gałązki natki pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę i ją podsmażyć, do podsmażonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, całość oprószyć mąką, przemieszać, następnie do cebuli dodać pokrojone lub starte buraczki, całość przemieszać, smażyć około 2 – 3 minut, następnie buraczki podlać sokiem z czarnej porzeczki, dodać ocet, przyprawić do smaku majerankiem, cukrem, solą i pieprzem, przemieszać, podgrzewać jeszcze około 2 – 3 minut, odstawić.
  • Buraczki podawać na ciepło ułożone na liściach sałaty, przybrać gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Znakomity dodatek do potraw mięsnych i rybnych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące sałaty ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw

Kulinarek poleca; Buraczki zasmażane z koperkiem ; Buraczki w marynacie cytrynowej

Kulinarek poleca; Potrawy ; Ryby

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]