Składniki
- 1 kg buraków
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 szklanka soku z czarnej porzeczki
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- majeranek
- cukier, sól, pieprz
- kilka liści sałaty
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Buraki dokładnie umyć, każdy owinąć folią aluminiową Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, zalać zimną wodą, gotować na dużym ogniu do czasu zawrzenia wody, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 60 minut, aż do uzyskania miękkości.
- Ugotowane buraki wyjąć z wody, ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, liście sałaty i gałązki natki pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę i ją podsmażyć, do podsmażonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, całość oprószyć mąką, przemieszać, następnie do cebuli dodać pokrojone lub starte buraczki, całość przemieszać, smażyć około 2 – 3 minut, następnie buraczki podlać sokiem z czarnej porzeczki, dodać ocet, przyprawić do smaku majerankiem, cukrem, solą i pieprzem, przemieszać, podgrzewać jeszcze około 2 – 3 minut, odstawić.
- Buraczki podawać na ciepło ułożone na liściach sałaty, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Znakomity dodatek do potraw mięsnych i rybnych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące sałaty ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw
Kulinarek poleca; Buraczki zasmażane z koperkiem ; Buraczki w marynacie cytrynowej