BURACZKI W MARYNACIE CYTRYNOWEJ


Składniki

  • 80 dag buraków

Składniki marynaty

  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • parmezan
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Buraczki dokładnie umyć, każdego owinąć folią aluminiową, piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 45 stopni C, upieczone ostudzić, obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki.
  • Marynata; ocet połączyć z oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić szczyptą soli i pieprzu, dokładnie wymieszać, odstawić na 5 – 10 minut.
  • Pokrojone buraczki polać przygotowaną marynatą, delikatnie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na 2 – 3 godziny, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Buraczki podawać posypane startym parmezanem, przybrane gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Doskonałe do potraw mięsnych i rybnych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Buraczki zasmażane z koperkiem

Kulinarek poleca; Potrawy ; Ryby

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]