Składniki
- 80 dag buraków
Składniki marynaty
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- parmezan
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Buraczki dokładnie umyć, każdego owinąć folią aluminiową, piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 45 stopni C, upieczone ostudzić, obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki.
- Marynata; ocet połączyć z oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić szczyptą soli i pieprzu, dokładnie wymieszać, odstawić na 5 – 10 minut.
- Pokrojone buraczki polać przygotowaną marynatą, delikatnie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na 2 – 3 godziny, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Buraczki podawać posypane startym parmezanem, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Doskonałe do potraw mięsnych i rybnych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Buraczki zasmażane z koperkiem