BURACZKI ZASMAŻANE Z KOPERKIEM

Buraczki
Składniki

  • 80 dag buraków
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/2 cytryny
  • cukier, sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Buraki dokładnie umyć, każdy owinąć folią aluminiową Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, zalać zimną wodą, gotować na dużym ogniu do czasu zawrzenia wody, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować dalej pod przykryciem około 60 minut, aż do uzyskania miękkości, ostudzić, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Koperek opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
  • Masło roztopić na patelni, dodać i lekko podsmażyć mąkę, dodać starte buraczki, smażyć 3 minuty cały czas mieszając, następnie do buraczków wlać śmietanę, cały czas mieszając podgrzewać 1 minutę, przyprawić sokiem z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem, dodać posiekany koperek (część koperku można pozostawić do dekoracji), przemieszać.
  • Buraczki podawać na ciepło, przed podaniem można oprószyć posiekanym koperkiem.

 Buraczki

Buraczki

Info Kulinarka

Klasyczne buraczki po polsku doskonałe do potraw mięsnych i potraw rybnych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Buraczki zasmażane z cebulą ; Buraczki w marynacie cytrynowej

Kulinarek poleca; Potrawy ; Ryby

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]