Składniki
- 80 dag buraków
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/2 cytryny
- cukier, sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Buraki dokładnie umyć, każdy owinąć folią aluminiową Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, zalać zimną wodą, gotować na dużym ogniu do czasu zawrzenia wody, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować dalej pod przykryciem około 60 minut, aż do uzyskania miękkości, ostudzić, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Koperek opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
- Masło roztopić na patelni, dodać i lekko podsmażyć mąkę, dodać starte buraczki, smażyć 3 minuty cały czas mieszając, następnie do buraczków wlać śmietanę, cały czas mieszając podgrzewać 1 minutę, przyprawić sokiem z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem, dodać posiekany koperek (część koperku można pozostawić do dekoracji), przemieszać.
- Buraczki podawać na ciepło, przed podaniem można oprószyć posiekanym koperkiem.
Info Kulinarka
Klasyczne buraczki po polsku doskonałe do potraw mięsnych i potraw rybnych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Buraczki zasmażane z cebulą ; Buraczki w marynacie cytrynowej