SAŁATKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I PIECZARKAMI


Składniki

  • 80 dag mrożonej fasolki szparagowej
  • 30 dag pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • 1,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Fasolkę (mrożoną) wrzucić do wrzącej, osolonej wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 – 4 minuty, aż będzie miękka Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, osączyć, ostudzić.
  • Pieczarki oczyścić, opłukać, osączyć, pokroić na plasterki, obsmażyć na rozgrzanym maśle, dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do całkowitego odparowania płynu z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem, odstawić, wystudzić.
  • Papryczkę chili opłukać, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, drobno posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oberwać listki (gałązkę pozostawić do dekoracji).
  • Fasolkę połączyć z pieczarkami, dodać listki natki pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą, całość delikatnie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
  • Sałatkę podawać w salaterce, wierzch przybrać gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Sałatkę z fasolką szparagową i bobem ; Sałatkę z fasolką szparagową i pomidorami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]