GRZYBKI W MARYNACIE ŁAGODNEJ

Grzybki
Składniki

  • 1 kg opieniek
  • sól

Składniki zalewy

  • 4 szklanki wody
  • 2 średnie cebule
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu 10%
  • 1 łyżeczka soli

Etapy przygotowania

  • Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, małe pozostawić w całości z większych pozostawić jedynie kapelusze, odstawić.
  • W garnku zagotować lekko osoloną wodę, do wrzącej wody włożyć przygotowane grzyby, zagotować, gotować na małym ogniu około 25 minut, obgotowane grzyby osączyć na durszlaku, odstawić.
  • Zalewa; do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone w krążki lub piórka cebule, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego wraz z ziarenkami pieprzu, całość zagotować, zagotowaną zalewę odstawić, przestudzić, do przestudzonej (ciepłej) zalewy dodać cukier, ocet i sól, całość przemieszać, odstawić.
  • Obgotowane, osączone i przestudzone grzyby przełożyć do dużego garnka, zalać je przygotowaną zalewą, odstawić pod przykryciem na około 2 godziny, od czasu do czasu delikatnie przemieszać, następnie grzyby wraz z cebulą i przyprawami przełożyć do małych słoiczków i zalać je pozostałą w garnku zalewą, tak aby zalewa całkowicie je zakrywała.
  • Słoiczki zakręcić, pasteryzować 15 – 20 minut.

Grzybki wyjęte ze słoiczka po 8 miesiącach

Grzybki

 

Grzybki


Info Kulinarka

Grzybki marynowane to znakomite przystawki na każdą okazję, to doskonałe dodatki do przekąsek, past, sałatek i kanapek

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw

Kulinarek poleca; Grzybki w marynacie łagodnej inaczej ; Grzybki w marynacie winnej ; Grzybki z papryką w marynacie ostrej ; Przystawki na każdą okazję

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]