SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM W POMIDORACH

Sałatka
Składniki

  • 6 dużych pomidorów
  • 2 puszki tuńczyka w kawałku
  • 5 jajek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka majonezu
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Jajka włożyć do zimnej lekko posolonej wody, doprowadzić do wrzenia wody, zmniejszyć ogień, gotować (na twardo) 9 minut od chwili zawrzenia wody, ugotowane włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić w ósemki.
  • Pomidory umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w ósemki (usunąć miąższ z nasionkami), tuńczyka osączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie plasterki, szczypiorek opłukać, osuszyć, grubo posiekać.
  • Pokrojone jajka połączyć z pomidorami, rozdrobnionym tuńczykiem, pokrojoną rzodkiewką, posiekanym szczypiorkiem (część szczypiorku pozostawić do dekoracji), wszystkie składniki przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, polać majonezem, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
  • Sałatkę podawać w salaterce, wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka

Sałatka (OneDrive)

Info Kulinarka

Sałatkę podawać od razu po wyjęciu z lodówki

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Sałatkę z tuńczykiem w brokułach ; Sałatkę z tuńczykiem w kukurydzy ; Sałatkę z tuńczykiem w ziemniakach

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]