SAŁATKA GRECKA Z FETĄ W SOSIE WINEGRET


Składniki

  • 30 dag sera feta
  • 3 pomidory
  • 2 żółte papryki
  • 1 duży ogórek typu wąż
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka bazylii 
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Składniki na sos

  • 1 torebka sosu winegret
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki przegotowanej wody

Etapy przygotowania

  • Ser osączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
  • Pomidory, papryki i ogórek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pomidory pokroić w cienkie cząstki, papryki przeciąć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski, ogórek pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w piórka, bazylię umyć osuszyć, posiekać.
  • Sos; sos z torebki wymieszać z oliwą i przegotowaną wodą.
  • Ser połączyć z warzywami, oprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, przemieszać, polać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, wierzch sałatki posypać posiekaną bazylią, odstawić do lodówki na 30 minut.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Sos winegret ; Sos winegret inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]