SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z SZYNKĄ


Składniki

  • 20 dag szynki
  • 20 dag fasolki szparagowej zielonej
  • 10 dag pomidorów koktajlowych
  • 6 ziemniaków
  • 6 jajek
  • 2 czerwone cebule
  • 20 czarnych oliwek
  • sól, pieprz

Składniki na sos

  • 8 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w dużą kostkę Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki.
  • Fasolkę (można wykorzystać mrożoną) umyć, oczyścić z włókien, strąki podzielić na połowę, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 5 minut na półtwardo, osączyć, ostudzić.
  • Szynkę pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać, pokroić w plasterki, pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół.
  • Ziemniaki połączyć z fasolką, pomidorami, oliwkami i szynką, wszystko razem przemieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  • Sos; oliwę połączyć z octem, musztardą, tymiankiem, ząbkiem obranego i posiekanego czosnku, sokiem z cytryn, przyprawić szczyptą soli i pieprzu, wymieszać.
  • Sałatkę polać sosem winegret, jeszcze raz przemieszać, obłożyć ćwiartkami jajek, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]