SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KLOPSIKAMI


Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 30 dag mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 kiszone ogórki 
  • 2 czerwone cebule
  • 1 por
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • bułka tarta do panierki
  • olej

Składniki na sos

  • 10 łyżek oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę z obranym czosnkiem i tymiankiem, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w ćwiartki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
  • Mięso wyrobić z jajkiem, musztardą i bułką tartą, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
  • Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć je w bułce tartej, usmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Ogórki pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w plasterki, por oczyścić, odciąć korzonki i liście, opłukać, pokroić w plasterki, papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski.
  • Sos; oliwę połączyć z musztardą, dodać majeranek, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Wszystkie składniki razem wymieszać, polać sosem i jeszcze raz przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]