Składniki
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1/2 szklanki suszonych podgrzybków
- 5 dużych ziemniaków
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 2 kostki rosołowe
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Grzyby zalać 1 szklanką zimnej wody, odstawić (najlepiej na całą noc lub na 6 godzin wcześniej przed gotowaniem), ziemniaki obrać pokroić w kostkę, odstawić, natkę pietruszki i koperek opłukać, posiekać, odstawić.
- W garnku, pod przykryciem, zagotować 2 l wody z 2 kostkami rosołowymi, do gotującego się bulionu, wrzucić pokrojone ziemniaki, przemieszać, doprowadzić do ponownego wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, po tym czasie dodać kaszę jęczmienną opłukaną w zimnej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania zupy oraz namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, następnie do gotowanej zupy dodać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz 1 łyżkę posiekanego koperku (resztę natkę pietruszki i koperku pozostawić do dekoracji), całość przemieszać, doprawić ewentualnie solą i pieprzem, gotować jeszcze około 2 –3 minut, odstawić.
- Zupę podawać na gorąco, porcje zupy posypać wedle uznania pozostałą natką pietruszki i pozostałym koperkiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół