Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 1 szklanka soku z winogron bez cukru
- 1 szklanka białego octu winnego
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- sól, kolorowy pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki, sok z winogron wymieszać z octem winnym, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć w szklanym naczyniu z przykrywką, zalać sokiem z winogron wymieszanym z octem, obłożyć plasterkami cebuli i czosnku, zakryć, wstawić do lodówki na całą noc.
- Mięso osączyć z marynaty (zachować cebulę i czosnek oraz szklankę płynnej marynaty), oprószyć je solą i kolorowym pieprzem, zarumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju, obsmażone mięso przełożyć do garnka, dodać cebulę i czosnek z marynaty, listek laurowy, zalać szklanką zachowanej marynaty, zagotować, dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 120 minut, aż mięso będzie miękkie, w czasie gotowania duszony schab często polewać mlekiem.
- Schab pokroić na grube plastry, oprószyć kolorowym pieprzem, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło z marchewką duszoną w pomidorach wg receptury Kulinarka, można też podawać na zimno z pieczywem i musztardą Zobacz Info; Rady dotyczące musztardy.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Marchewkę duszoną w pomidorach ; Przystawki do potraw