SCHAB DUSZONY W MLEKU


Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 1 szklanka soku z winogron bez cukru
  • 1 szklanka białego octu winnego
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, kolorowy pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki, sok z winogron wymieszać z octem winnym, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć w szklanym naczyniu z przykrywką, zalać sokiem z winogron wymieszanym z octem, obłożyć plasterkami cebuli i czosnku, zakryć, wstawić do lodówki na całą noc.
  • Mięso osączyć z marynaty (zachować cebulę i czosnek oraz szklankę płynnej marynaty), oprószyć je solą i kolorowym pieprzem, zarumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju, obsmażone mięso przełożyć do garnka, dodać cebulę i czosnek z marynaty, listek laurowy, zalać szklanką zachowanej marynaty, zagotować, dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 120 minut, aż mięso będzie miękkie, w czasie gotowania duszony schab często polewać mlekiem.
  • Schab pokroić na grube plastry, oprószyć kolorowym pieprzem, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło z marchewką duszoną w pomidorach wg receptury Kulinarka, można też podawać na zimno z pieczywem i musztardą Zobacz Info; Rady dotyczące musztardy.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Marchewkę duszoną w pomidorach ; Przystawki do potraw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]