KARKÓWKA DUSZONA W WARZYWACH


Składniki

  • 80 dag karkówki
  • 60 dag ziemniaków
  • 4 duże pomidory
  • 4 duże cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 duże papryki czerwone
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kminku
  • majeranek
  • mielona ostra papryka
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki lub majeranku

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na 5 – 6 plastrów, ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w dużą  kostkę, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek obrać, posiekać, papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, natkę pietruszki (majeranek) opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Cebulę i czosnek zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju, dodać plastry mięsa, szybko obsmażyć je z obu stron, podlać szklanką gorącej przegotowanej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu 30 minut, następnie do mięsa dodać pokrojone warzywa, oprószyć kminkiem, przyprawić majerankiem, mieloną papryką, solą i pieprzem, delikatnie przemieszać, dusić dalej około 20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  • Karkówkę z warzywami podawać na ciepło, przybrać gałązką natki pietruszki lub gałązką majeranku.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]