Składniki
- 80 dag karkówki
- 60 dag ziemniaków
- 4 duże pomidory
- 4 duże cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 duże papryki czerwone
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kminku
- majeranek
- mielona ostra papryka
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki lub majeranku
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na 5 – 6 plastrów, ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w dużą kostkę, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek obrać, posiekać, papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, natkę pietruszki (majeranek) opłukać, osuszyć, odstawić.
- Cebulę i czosnek zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju, dodać plastry mięsa, szybko obsmażyć je z obu stron, podlać szklanką gorącej przegotowanej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu 30 minut, następnie do mięsa dodać pokrojone warzywa, oprószyć kminkiem, przyprawić majerankiem, mieloną papryką, solą i pieprzem, delikatnie przemieszać, dusić dalej około 20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
- Karkówkę z warzywami podawać na ciepło, przybrać gałązką natki pietruszki lub gałązką majeranku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju