Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 słoik (o poj. 1 litra) papryki kwaszonej z pomidorami (Kulinarek poleca paprykę kwaszoną z pomidorami wg receptury własnej)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 7 łyżek oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w grubą kostkę, paprykę kwaszoną z pomidorami osączyć z zalewy (papryka kwaszona z pomidorami wg receptury Kulinarka), odstawić (pomidorki pozostawić w całości), świeże papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać paprykę kwaszoną z pomidorami, mieszając chwilę przesmażyć ją na dużym ogniu, podsmażoną paprykę z pomidorkami oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc, odstawić.
- W garnku na 5 łyżkach rozgrzanego oleju, mieszając podsmażyć (zarumienić) pokrojone mięso, podsmażone mięso zalać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień, od chwili zawrzenia gotować jeszcze pod przykryciem około 15 minut, pod koniec gotowania do mięsa dodać podsmażoną paprykę z pomidorkami, pokrojoną świeżą paprykę, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, przemieszać, gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu około 15 – 20 minut, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania do gulaszu dodać musztardę, koncentrat pomidorowy, wlać śmietanę, przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gulasz podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Paprykę kwaszoną z pomidorami ; Przetwory