Składniki
- 2 kg papryki czerwonej
- 1 kg małych pomidorków
- 1 mały korzeń chrzanu
Składniki przyprawowe na słoik 1 litrowy
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- kawałek obranego korzenia chrzanu
Składniki zalewy
- 1 l wody
- 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
Etapy przygotowania
- Paprykę umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w ósemki, pomidorki (najlepiej małe podłużne Zobacz; Rady dotyczące pomidorów) umyć, oczyścić z szypułek, pozostawić w całości, chrzan obrać, przeciąć wzdłuż, pokroić na części, ząbki czosnku obrać, przeciąć na pół.
- W słoikach ułożyć ciasno pomidorki, a na nich papryki, w każdym słoiku warzywa poprzetykać składnikami przyprawowymi.
- Zalewa; wodę zagotować, do wrzątku dodać 2 płaskie łyżki soli, przemieszać, lekko przestudzić.
- Gorącą zalewą zalać warzywa w słoikach (warzywa winne być zakryte zalewą), słoiki nakryć talerzykami, przechowywać 5 dni w temp. pokojowej, następnie słoiki zakręcić, przenieść i przechowywać w chłodnej piwnicy.
Pasteryzacja
- Jeżeli nie posiadamy chłodnej piwnicy słoiki pasteryzować 2 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące przetworów słoikowych.
Papryka i pomidory wyjęte ze słoika po 2 miesiącach
Info Kulinarka
Wyśmienity dodatek do mięs, wędlin, sałatek i surówek
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Gulasz z papryką kwaszoną i kwaszonymi pomidorami ; Przetwory