Składniki
- 10 dużych plastrów pieczonej karkówki
- 10 dużych plastrów żółtego sera
- 5 jajek
- 5 pomidorków koktajlowych
Składniki na sos
- 200 ml majonezu
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Składniki dodatkowe
- kilka liści zielonej sałaty
Etapy przygotowania
- Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, wystudzić, obrać ze skorupek, pokroić na połówki, pomidorki umyć, osuszyć, pokroić na połówki, liście sałaty opłukać, osuszyć.
- Każdy plaster pieczeni przykryć plastrem żółtego sera, na serze ułożyć 2 połówki jajek, jajka nakryć drugim plastrem pieczeni serem do dołu, przekroić na pół, można też pośrodku na serze ułożyć połówkę jajka pieczeń z obu stron zawinąć do środka na jajko, ułożyć przecięciem do dołu, na wierzchu każdego koreczka ułożyć połówkę pomidorka, każdy koreczek spiąć wykałaczką.
- Sos; czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, dodać posiekany szczypiorek, musztardę, sok z cytryny, przemieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Koreczki ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, przed podaniem polać sosem majonezowym (sos można podawać oddzielnie w sosjerce).
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące sałaty ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Karkówkę pieczoną w miodzie ; Karkówkę pieczoną w szałwii ; Karkówkę pieczoną w ziołach
Kulinarek poleca; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek