KARKÓWKA W KORECZKACH Z SOSEM MAJONEZOWYM


Składniki

  • 10 dużych plastrów pieczonej karkówki
  • 10 dużych plastrów żółtego sera
  • 5 jajek
  • 5 pomidorków koktajlowych

Składniki na sos

  • 200 ml majonezu
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Składniki dodatkowe

  • kilka liści zielonej sałaty

Etapy przygotowania

  • Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, wystudzić, obrać ze skorupek, pokroić na połówki, pomidorki umyć, osuszyć, pokroić na połówki, liście sałaty opłukać, osuszyć.
  • Każdy plaster pieczeni przykryć plastrem żółtego sera, na serze ułożyć 2 połówki jajek, jajka nakryć drugim plastrem pieczeni serem do dołu, przekroić na pół, można też pośrodku na serze ułożyć połówkę jajka pieczeń z obu stron zawinąć do środka na jajko, ułożyć przecięciem do dołu, na wierzchu każdego koreczka ułożyć połówkę pomidorka, każdy koreczek spiąć wykałaczką.
  • Sos; czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, dodać posiekany szczypiorek, musztardę, sok z cytryny, przemieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Koreczki ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, przed podaniem polać sosem majonezowym (sos można podawać oddzielnie w sosjerce).

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące sałaty ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Karkówkę pieczoną w miodzie ; Karkówkę pieczoną w szałwii ; Karkówkę pieczoną w ziołach

Kulinarek poleca; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]