Składniki
-  1 kg żeberek wieprzowych
 -  4 ząbki czosnku
 -  2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
 -  4 ziarenka jałowca
 -  2 listki laurowe
 -  1 łyżka mąki
 -  2 łyżki oleju
 -  kminek
 -  gałka muszkatołowa
 -  sól, kolorowy pieprz
 -  kilka gałązek natki pietruszki
 
Etapy przygotowania
-  Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, czosnek obrać, pokroić w plasterki, bulion zagotować.
 -  Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć (zarumienić) żeberka, podsmażone żeberka przełożyć do rondla, na patelnię wlać zagotowany bulion i wymieszać go z tłuszczem pozostałym ze smażenia, bulionem zalać żeberka w rondlu, całość doprowadzić do wrzenia.
 -  Do gotujących się żeberek dodać pokrojony czosnek, ziarenka jałowca, listki laurowe, szczyptę kminku, przyprawić gałką muszkatołową, solą i grubo mielonym kolorowym pieprzem, delikatnie przemieszać, dusić dalej pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut, aż mięso będzie miękkie, pod koniec gotowania do sosu dodać mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, delikatnie przemieszać, ponownie zagotować.
 -  Żeberka podawać polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
 
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju