Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 4 ziarenka jałowca
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- kminek
- gałka muszkatołowa
- sól, kolorowy pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, czosnek obrać, pokroić w plasterki, bulion zagotować.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć (zarumienić) żeberka, podsmażone żeberka przełożyć do rondla, na patelnię wlać zagotowany bulion i wymieszać go z tłuszczem pozostałym ze smażenia, bulionem zalać żeberka w rondlu, całość doprowadzić do wrzenia.
- Do gotujących się żeberek dodać pokrojony czosnek, ziarenka jałowca, listki laurowe, szczyptę kminku, przyprawić gałką muszkatołową, solą i grubo mielonym kolorowym pieprzem, delikatnie przemieszać, dusić dalej pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut, aż mięso będzie miękkie, pod koniec gotowania do sosu dodać mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, delikatnie przemieszać, ponownie zagotować.
- Żeberka podawać polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju