ŻEBERKA DUSZONE W SOSIE CZOSNKOWYM


Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 4 ziarenka jałowca
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • kminek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, kolorowy pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, czosnek obrać, pokroić w plasterki, bulion zagotować.
  • Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć (zarumienić) żeberka, podsmażone żeberka przełożyć do rondla, na patelnię wlać zagotowany bulion i wymieszać go z tłuszczem pozostałym ze smażenia, bulionem zalać żeberka w rondlu, całość doprowadzić do wrzenia.
  • Do gotujących się żeberek dodać pokrojony czosnek, ziarenka jałowca, listki laurowe, szczyptę kminku, przyprawić gałką muszkatołową, solą i grubo mielonym kolorowym pieprzem, delikatnie przemieszać, dusić dalej pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut, aż mięso będzie miękkie, pod koniec gotowania do sosu dodać mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, delikatnie przemieszać, ponownie zagotować.
  • Żeberka podawać polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]