ŻEBERKA DUSZONE W PORACH


Składniki

  • 80 dag żeberek wieprzowych
  • 80 dag porów
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, pory oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w grube plasterki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • W rondlu na rozgrzanym smalcu Zobacz Info; Smalec, podsmażyć (zarumienić) żeberka, zalać je podgrzanym piwem i podgrzanym bulionem, dodać plasterki porów, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, szczyptę soli, delikatnie przemieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dusić dalej pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut, aż mięso będzie miękkie, przed końcem gotowania całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Żeberka podawać z kromką świeżego wiejskiego chleba, polane sosem z porami, przybrane gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące przypraw

Kulinarek poleca; Smalec aromatyczny ; Smalec grzybowy ; Smalec staropolski ; Smalec z wędzonką

Dlaczego warto zwrócić uwagę na smalec Smalec

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]