Składniki
- 1 słoik buraczków marynowanych w całości
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 1 duża cebula
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Buraczki (wg receptury Kulinarka Zobacz; Info Kulinarka) osączyć z zalewy, pokroić w plasterki, ogórki (wg receptury Kulinarka Zobacz; Info Kulinarka) osączyć z zalewy, pokroić w średniej wielkości kostkę, cebulę obrać, pokroić w piórka, przełożyć na sito, przelać wrzącą wodą (będzie miała łagodniejszy smak), dokładnie osączyć, koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
- Buraczki połączyć z ogórkami i cebulą, całość skropić oliwą, oprószyć koperkiem, solą i pieprzem, delikatnie przemieszać.
- Sałatkę podawać w salaterce, wierzch przybrać gałązką koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Buraczki w marynacie łagodnej ; Ogórki konserwowe ; Ogórki konserwowe z cebulą ; Ogórki konserwowe z chrzanem