Składniki
- 1 kalafior
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 cebule
- 1 pęczek koperku
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kalafior oczyścić z liści, odciąć (skrócić) nóżkę (kalafior zachować w całości), dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, odstawić.
- Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, cebulę obrać, jedną posiekać, drugą pokroić w krążki, koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
- Farsz; mięso połączyć z połową osączonych pomidorów, na łyżce rozgrzanego oleju zeszklić posiekaną cebulę, zeszkloną cebulę dodać do mięsa, do mięsa dodać posiekany koperek, tartą bułkę, wbić jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić masę mięsną.
- Pozostałe osączone pomidory połączyć z cebulą pokrojoną w krążki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić.
- Formę do zapiekania (najlepiej okrągłą) natłuścić pozostałym olejem, na dnie rozłożyć pomidory wymieszane z cebulą, na pomidorach ułożyć kalafiora nóżką do góry i napełnić go przygotowanym farszem wciskając farsz między różyczki kalafiora.
- Kalafior nakryć folią aluminiową, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C.
- Upieczony kalafior przybrać gałązkami koperku, podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze oleju