KALAFIOR FASZEROWANY MIĘSEM


Składniki

  • 1 kalafior
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 cebule
  • 1 pęczek koperku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Kalafior oczyścić z liści, odciąć (skrócić) nóżkę (kalafior zachować w całości), dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, odstawić.
  • Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, cebulę obrać, jedną posiekać, drugą pokroić w krążki, koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek pozostawić do dekoracji).
  • Farsz; mięso połączyć z połową osączonych pomidorów, na łyżce rozgrzanego oleju zeszklić posiekaną cebulę, zeszkloną cebulę dodać do mięsa, do mięsa dodać posiekany koperek, tartą bułkę, wbić jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić masę mięsną.
  • Pozostałe osączone pomidory połączyć z cebulą pokrojoną w krążki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić.
  • Formę do zapiekania (najlepiej okrągłą) natłuścić pozostałym olejem, na dnie rozłożyć pomidory wymieszane z cebulą, na pomidorach ułożyć kalafiora nóżką do góry i napełnić go przygotowanym farszem wciskając farsz między różyczki kalafiora.
  • Kalafior nakryć folią aluminiową, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C.
  • Upieczony kalafior przybrać gałązkami koperku, podawać na ciepło.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące jajek ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze jajek ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]