SALSA POMIDOROWA Z PAPRYKĄ


Składniki

  • 4 duże pomidory
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka zielona
  • 1 duża papryka żółta
  • 2 pory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, odstawić, papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę, odstawić, pory oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w krążki, przełożyć na sito, przelać wrzącą wodą, osączyć, odstawić.
  • Sos; czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć ze szczyptą soli, dodać oliwę i sok wyciśnięty z cytryny, dokładnie wymieszać.
  • Pokrojone pomidory połączyć z pokrojoną papryką i pokrojonym porem, przemieszać, całość polać sosem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.

 

Info Kulinarka

Wyśmienita do mięs pieczonych i potraw z grilla, doskonała do karkówki pieczonej w ziołach

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Salsę pomidorową z ogórkami ; Salsę pomidorową z ziołami ; Surówki

Kulinarek poleca; Karkówkę pieczoną w ziołach

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]