Składniki
- 4 duże pomidory
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża papryka zielona
- 1 duża papryka żółta
- 2 pory
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, odstawić, papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę, odstawić, pory oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w krążki, przełożyć na sito, przelać wrzącą wodą, osączyć, odstawić.
- Sos; czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć ze szczyptą soli, dodać oliwę i sok wyciśnięty z cytryny, dokładnie wymieszać.
- Pokrojone pomidory połączyć z pokrojoną papryką i pokrojonym porem, przemieszać, całość polać sosem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
Info Kulinarka
Wyśmienita do mięs pieczonych i potraw z grilla, doskonała do karkówki pieczonej w ziołach
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Salsę pomidorową z ogórkami ; Salsę pomidorową z ziołami ; Surówki
Kulinarek poleca; Karkówkę pieczoną w ziołach