Składniki
- 4 średnie sprawione pstrągi
- 3 duże pomidory
- 3 duże cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- 20 czarnych oliwek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 6 łyżek oliwy
- bazylia
- oregano
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Etapy przygotowania
- Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zewnątrz i wewnątrz natrzeć solą i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu, odstawić pod przykryciem na około 15 minut, pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, cebulę obrać, przekroić, pokroić w półplasterki, czosnek obrać, posiekać, oliwki osączyć z zalewy, pokroić w plasterki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, połowę posiekać (pozostałe gałązki pozostawić do dekoracji).
- Pokrojone pomidory połączyć z cebulą, czosnkiem i oliwkami, oprószyć posiekaną natką pietruszki, szczyptą bazylii, szczyptą oregano, skropić oliwą, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, połowę pomidorów ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć pstrągi, nakryć je pozostałymi pomidorami, całość podlać winem, piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, co jakiś czas wierzch polewać wytopionym sosem.
- Pstrągi podawać na ciepło ułożone na półmisku, obłożone pomidorami, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy