PSTRĄG PIECZONY W POMIDORACH


Składniki

  • 4 średnie sprawione pstrągi
  • 3 duże pomidory
  • 3 duże cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 20 czarnych oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 6 łyżek oliwy
  • bazylia
  • oregano
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Etapy przygotowania

  • Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zewnątrz i wewnątrz natrzeć solą i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu, odstawić pod przykryciem na około 15 minut, pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, cebulę obrać, przekroić, pokroić w półplasterki, czosnek obrać, posiekać, oliwki osączyć z zalewy, pokroić w plasterki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, połowę posiekać (pozostałe gałązki pozostawić do dekoracji).
  • Pokrojone pomidory połączyć z cebulą, czosnkiem i oliwkami, oprószyć posiekaną natką pietruszki, szczyptą bazylii, szczyptą oregano, skropić oliwą, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, połowę pomidorów ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć pstrągi, nakryć je pozostałymi pomidorami, całość podlać winem, piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, co jakiś czas wierzch polewać wytopionym sosem.
  • Pstrągi podawać na ciepło ułożone na półmisku, obłożone pomidorami, przybrane gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]