Składniki
- 200g kaszy kuskus
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 cebula (mała)
- 5 ogórków kiszonych (dużych)
- 1 pęczek natki pietruszki (średni lub 1/2 dużego)
- 1 słoiczek (250g po odsączeniu 150g) czarnych oliwek bez pestek
- 8 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Kaszę (użyto kaszy marki Risana) zalać wrzącą wodą, tak aby woda przykrywała ją warstwą 1 cm, przemieszać, odstawić pod przykryciem na około 5 minut pod aby napęczniała, napęczniałą kaszę przemieszać, odstawić do wystudzenia.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę, cebulę obrać pokroić w małą kostkę, ogórki osączyć z zalewy, pokroić w małą kostkę, oliwki odsączyć z zalewy, przekroić wzdłuż na cztery ćwiartki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, listki drobno posiekać.
- Kaszę połączyć z pokrojonymi warzywami, pokrojonymi oliwkami, posiekaną natką pietruszki, całość skropić oliwą, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone ; Przetwory
Kulinarek poleca; Sałatkę warzywną z kaszą kuskus inaczej