SAŁATKA WARZYWNA Z KASZĄ KUSKUS


Składniki

  • 3 średnie pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 por (biała część)
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 cebula czerwona (średnia)
  • 1 pęczek natki pietruszki (mały lub 1/2 dużego)
  • 1,5 szklanki kaszy kuskus
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Kaszę (użyto kaszy marki Risana) zalać wrzącą wodą, tak aby woda przykrywała ją warstwą 1 cm, odstawić pod przykryciem na około 5 minut, by kasza napęczniała, napęczniałą kaszę przemieszać, odstawić do wystudzenia.
  • Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na cztery ćwiartki, usunąć miąższ z pestkami, pokroić w paski, papryki umyć, osuszyć, przekroić na cztery ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić poprzecznie w cienkie paski, białą część pora umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić na półplasterki, ogórek umyć, osuszyć, obrać, pokroić na półplasterki, cebulę obrać, posiekać, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, listki drobno posiekać (gałązkę pozostawić do dekoracji)
  • Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, dodać estragon, dokładnie wymieszać.
  • Pokrojone warzywa połączyć z całkowicie wystudzoną kaszą kuskus, przemieszać, całość polać przygotowaną oliwą, ponownie przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 15 minut.
  • Sałatkę podawać w salaterce, wierzch przybrać gałązką natki pietruszki.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Sałatkę warzywną z kaszą kuskus inaczej

Sałatka (OneDrive)

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]