Składniki
- 4 filety sandacza
- 1 papryka czerwona
- 1 por
- 1 cytryna
- masło
- olej
- sól, pieprz
- liście sałaty do dekoracji
Etapy przygotowania
- Filety oczyścić, opłukać, osuszyć, z obu stron skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski, por oczyścić, umyć, białą część pora pokroić w plasterki.
- Filety w całości ułożyć na oddzielnych, posmarowanych olejem, kawałkach folii aluminiowej, na wierzchu każdego fileta ułożyć wiórki masła, paski papryki, plasterki pora, brzegi foli ściśle zwinąć, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
- Sandacza z warzywami wyjąć z folii, ułożyć na liściach sałaty, podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju