KIEŁBASA BIAŁA DUSZONA W WARZYWACH


Składniki

  • 50 dag białej parzonej kiełbasy
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki brązowej soczewicy
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka oleju
  • rozmaryn
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek rozmarynu

Etapy przygotowania

  • Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek pokroić w kostkę, papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w kostkę, soczewicę opłukać, osączyć na sicie, gałązki rozmarynu opłukać, osuszyć, odstawić.
  • W rondlu na rozgrzanym oleju zarumienić boczek, dodać pokrojoną kiełbasę i pokrojoną cebulę, mieszając smażyć około 2 – 3 minut, następnie dodać pokrojoną paprykę, wsypać soczewicę, mieszając smażyć dalej około 5 minut, wlać bulion, przyprawić rozmarynem, solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
  • Kiełbasę z warzywami podawać w miseczkach, wierzch udekorować gałązką rozmarynu.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące soczewicy ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]