Składniki
- 30 dag wiśni
- 2 średnie cebule
- 2 goździki
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
Etapy przygotowania
- Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować Zobacz Info; Rady dotyczące owoców (można użyć wiśni mrożonych, mrożone należy dodać bezpośrednio do sosu), cebulę obrać, pokroić w kostkę, goździki zmiażdżyć.
- W rondlu na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać wydrylowane lub mrożone wiśnie, dodać zmiażdżone goździki, całość oprószyć cukrem, podlać winem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając, mąkę rozmieszać z 5 łyżkami zimnej wody, dodać do sosu pod koniec gotowania, mieszając, gotować dalej, aż sos zgęstnieje Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – zagęszczenie sosu.
Info Kulinarka
Wyśmienity do pieczeni z drobiu
Kulinarek poleca; Rady dotyczące owoców ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Pierś kaczki w sosie wiśniowym