ŻEBERKA Z GRILLA W MARYNACIE OSTREJ


Składniki

  • 80 dag żeberek wieprzowych

Składniki marynaty

  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki pikantnego keczupu
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy ekstra vergin
  • mielone goździki, imbir, cynamon

Etapy przygotowania

  • Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje.
  • Marynata; cebulę obrać, posiekać, papryczkę chili umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, czosnek obrać posiekać, keczup połączyć z winem, dodać ocet, oliwę, posiekaną cebulę, pokrojoną papryczkę chili, posiekany czosnek, szczyptę mielonych goździków, imbiru i cynamonu, dokładnie wymieszać. 
  • Marynatą zalać żeberka, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny lub całą noc.
  • Żeberka grillować na mocno rozgrzanym grillu po około 15 minut z każdej strony, często je obracając i smarując pozostałą marynatą.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące marynat do mięs ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Marynatę ostrą inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]