Składniki
- 80 dag żeberek wieprzowych
Składniki marynaty
- 1 cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki pikantnego keczupu
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 4 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oliwy ekstra vergin
- mielone goździki, imbir, cynamon
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje.
- Marynata; cebulę obrać, posiekać, papryczkę chili umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, czosnek obrać posiekać, keczup połączyć z winem, dodać ocet, oliwę, posiekaną cebulę, pokrojoną papryczkę chili, posiekany czosnek, szczyptę mielonych goździków, imbiru i cynamonu, dokładnie wymieszać.
- Marynatą zalać żeberka, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny lub całą noc.
- Żeberka grillować na mocno rozgrzanym grillu po około 15 minut z każdej strony, często je obracając i smarując pozostałą marynatą.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące marynat do mięs ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Marynatę ostrą inaczej