Składniki
- 80 dag filetów z dorsza
- 30 dag mąki
- 150 ml mineralnej wody gazowanej
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- olej do głębokiego smażenia
Etapy przygotowania
- Filety dorsza umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, odstawić.
- Ciasto; mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, przesiać przez sito, wodę mineralną połączyć z mlekiem, wbić jajko, dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać, stopniowo wlewać do przesianej mąki cały czas mieszając, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto, wyrobione ciasto odstawić na 5 minut.
- W rondlu rozgrzać dużą ilość oleju, filety rybne zanurzyć w cieście, od razu kłaść na gorący olej, smażyć na złocisty kolor.
- Filety podawać na ciepło z sosem majonezowym i surówką z czerwonej kapusty Zobacz; Info Kulinarka.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sos majonezowy ; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek
Kulinarek poleca; Czerwoną kapustę z jabłkiem ; Surówki