DORSZ SMAŻONY W CIEŚCIE


Składniki

  • 80 dag filetów z dorsza
  • 30 dag mąki
  • 150 ml mineralnej wody gazowanej
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Etapy przygotowania

  • Filety dorsza umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, odstawić.
  • Ciasto; mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, przesiać przez sito, wodę mineralną połączyć z mlekiem, wbić jajko, dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać, stopniowo wlewać do przesianej mąki cały czas mieszając, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto, wyrobione ciasto odstawić na 5 minut.
  • W rondlu rozgrzać dużą ilość oleju, filety rybne zanurzyć w cieście, od razu kłaść na gorący olej, smażyć na złocisty kolor.
  • Filety podawać na ciepło z sosem majonezowym i surówką z czerwonej kapusty Zobacz; Info Kulinarka.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sos majonezowy ; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek

Kulinarek poleca; Czerwoną kapustę z jabłkiem ; Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]