Składniki
- 60 dag kiszonych ogórków
- 4 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 l bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżeczka oleju
- sól
- natka pietruszki
Etapy przygotowania
- Ogórki osaczyć z zalewy, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać.
- W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone ziemniaki i pokrojoną marchew, zalać bulionem, przemieszać, gotować pod przykryciem około 25 minut, pod koniec gotowania dodać starte ogórki, przyprawić solą, przemieszać, ponownie zagotować, wlać śmietanę, mieszając mocno podgrzać.
- Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone