OGÓRKOWA


Składniki

  • 60 dag kiszonych ogórków
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
  • natka pietruszki

Etapy przygotowania

  • Ogórki osaczyć z zalewy, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać.
  • W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone ziemniaki i pokrojoną marchew, zalać bulionem, przemieszać, gotować pod przykryciem około 25 minut, pod koniec gotowania dodać starte ogórki, przyprawić solą, przemieszać, ponownie zagotować, wlać śmietanę, mieszając mocno podgrzać.
  • Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]