Składniki
- 4 dzwonka karpia
- 5 dag piernika
- 5 dag migdałów
- 5 dag rodzynek
- 1 cytryna
- 1 seler
- 2 cebule
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina
- 1 łyżka powideł
- 2 łyżki cukru
- sól
- kilka liści zielonej sałaty
Etapy przygotowania
- Karpia opłukać, oczyścić z łusek, cytrynę sparzyć wrzątkiem, umyć pod bieżącą wodą, obrać ze skórki (skórkę zachować), seler i cebulę obrać, pokroić na kawałki, rybę, skórkę z cytryny i pokrojone warzywa przełożyć do garnka, zalać winem i 1/2 szklanki przegotowanej wody, całość delikatnie przemieszać, posolić, zagotować Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania ryb, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, ugotowane dzwonka karpia wyjąć z wywaru, odstawić (wywar zachować).
- Polewa; zachowany wywar przecedzić, do przecedzonego wywaru wlać piwo, dodać powidła, cukier, pokruszony piernik, posiekane migdały, dodać rodzynki, przemieszać, ponownie zagotować, gotować pod przykryciem 15 minut.
- Karpia ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, polać przygotowaną polewą, podawać na ciepło lub zimno.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące gotowania ryb ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw