Składniki
- 80 dag szpinaku
- 40 dag pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Szpinak dokładnie umyć, listki oczyścić z ogonków, włożyć do osolonego wrzątku, gotować (blanszować) 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osączyć.
- Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, często mieszając podsmażyć na rozgrzanym oleju, aż do całkowitego odparowania płynu, dodać osączony szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, dusić 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Doskonała przystawka do potraw mięsnych z wieprzowiny
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Szpinak na ostro