SZPINAK NA OSTRO


Składniki

  • 50 dag szpinaku (może być mrożony w liściach)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża papryczka chili
  • 1,5 łyżki masła
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Szpinak umyć, listki oczyścić z ogonków, włożyć do osolonego wrzątku, gotować (blanszować) 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osączyć (mrożony włożyć na patelnię, podlać odrobiną ciepłej przegotowanej wody, podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu, aż się rozmrozi).
  • Czosnek obrać, posiekać, papryczkę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, posiekać.
  • Osączony szpinak włożyć na patelnię (do rozmrożonego na patelni) dodać masło, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 3 minut, co jakiś czas mieszając, dodać posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili, przemieszać, dusić jeszcze około 2 minut, przyprawić solą i pieprzem, podawać na ciepło.
     

Info Kulinarka

Doskonała przystawka do potraw mięsnych z wieprzowiny

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Szpinak z pieczarkami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]