Składniki
- 50 dag szpinaku (może być mrożony w liściach)
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża papryczka chili
- 1,5 łyżki masła
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Szpinak umyć, listki oczyścić z ogonków, włożyć do osolonego wrzątku, gotować (blanszować) 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osączyć (mrożony włożyć na patelnię, podlać odrobiną ciepłej przegotowanej wody, podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu, aż się rozmrozi).
- Czosnek obrać, posiekać, papryczkę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, posiekać.
- Osączony szpinak włożyć na patelnię (do rozmrożonego na patelni) dodać masło, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 3 minut, co jakiś czas mieszając, dodać posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili, przemieszać, dusić jeszcze około 2 minut, przyprawić solą i pieprzem, podawać na ciepło.
Info Kulinarka
Doskonała przystawka do potraw mięsnych z wieprzowiny
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Szpinak z pieczarkami