Składniki
- 80 dag młodych ziemniaków
- 40 dag pomidorków koktajlowych
- 4 dymki
- kilka liści zielonej sałaty
Składniki na sos
- 12 łyżek oliwy
- 10 dag sera parmezan
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, obrać lub oskrobać, opłukać, zalać zimną wodą, posolić, zagotować, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować dalej pod przykryciem około 20 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, odcedzić, wystudzić, mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić.
- Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na pół, dymki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, liście sałaty umyć, osuszyć, porwać na kawałki.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek obrać, przekroić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki.
- Sos; oliwę zmiksować z serem, czosnkiem, listkami pietruszki, ziarenkami słonecznika, przyprawić solą i pieprzem.
- Ziemniaki przełożyć na półmisek, dodać pokrojone pomidorki, porwane liście sałaty, przemieszać, posypać pokrojonymi cebulkami, polać przygotowanym sosem ziołowym.
Info Kulinarka
Znakomity dodatek do ryb i pieczonych mięs
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące sera ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy