SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI


Składniki

  • 80 dag młodych ziemniaków
  • 40 dag pomidorków koktajlowych
  • 4 dymki
  • kilka liści zielonej sałaty

Składniki na sos

  • 12 łyżek oliwy
  • 10 dag sera parmezan
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, obrać lub oskrobać, opłukać, zalać zimną wodą, posolić, zagotować, po zawrzeniu wody zmniejszyć ogień, gotować dalej pod przykryciem około 20 minut Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, odcedzić, wystudzić, mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić.
  • Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na pół, dymki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, liście sałaty umyć, osuszyć, porwać na kawałki.
  • Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek obrać, przekroić, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki.
  • Sos; oliwę zmiksować z serem, czosnkiem, listkami pietruszki, ziarenkami słonecznika, przyprawić solą i pieprzem.
  • Ziemniaki przełożyć na półmisek, dodać pokrojone pomidorki, porwane liście sałaty, przemieszać, posypać pokrojonymi cebulkami, polać przygotowanym sosem ziołowym.
     

Info Kulinarka

Znakomity dodatek do ryb i pieczonych mięs

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące sałaty ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące sera ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]