Składniki
- 8 filetów mintaja
- 8 liści szpinaku
- 16 białych szparagów
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki na sos
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, biały pieprz
Etapy przygotowania
- Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 30 minut.
- Szpinak umyć, listki oczyścić z ogonków, włożyć do osolonego wrzątku, gotować (blanszować) 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, osączyć, ostudzić.
- Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, obrać ze skórki, związać w pęczki, w dużym garnku zagotować niewielką ilość osolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru, pęczki przygotowanych szparagów włożyć do wrzącej wody, gotować do miękkości około 15 minut, ugotowane wyjąć z wody, osączyć Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Na każdym przygotowanym filecie mintaja ułożyć w poprzek po 2 szparagi i po 1 liściu szpinaku, filety zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami, ułożyć je w natłuszczonym masłem, podłużnym żaroodpornym naczyniu.
- Sos; masło rozpuścić w rondelku, mieszając dodać i zasmażyć na nim mąkę, zdjąć zasmażkę z ognia (zasmażka powinna być jasna), cały czas mieszając aby nie powstały grudki, powoli, cienkim strumieniem, wlać zimne mleko i rozprowadzić w nim zasmażkę, ponownie wstawić na ogień, stale mieszając zagotować, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, nie przestając mieszać gotować na małym ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Sosem beszamelowym polać roladki mintaja ułożone w żaroodpornym naczyniu, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni C.
- Roladki podawać na ciepło, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące szparagów ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ryb