MINTAJ W SZPARAGACH POD BESZAMELEM


Składniki

  • 8 filetów mintaja
  • 8 liści szpinaku
  • 16 białych szparagów
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na sos

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, biały pieprz

Etapy przygotowania

  • Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 30 minut.
  • Szpinak umyć, listki oczyścić z ogonków, włożyć do osolonego wrzątku, gotować (blanszować) 3 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, osączyć, ostudzić.
  • Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, obrać ze skórki, związać w pęczki, w dużym garnku zagotować niewielką ilość osolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru, pęczki przygotowanych szparagów włożyć do wrzącej wody, gotować do miękkości około 15 minut, ugotowane wyjąć z wody, osączyć Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Na każdym przygotowanym filecie mintaja ułożyć w poprzek po 2 szparagi i po 1 liściu szpinaku, filety zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami, ułożyć je w natłuszczonym masłem, podłużnym żaroodpornym naczyniu.
  • Sos; masło rozpuścić w rondelku, mieszając dodać i zasmażyć na nim mąkę, zdjąć zasmażkę z ognia (zasmażka powinna być jasna), cały czas mieszając aby nie powstały grudki, powoli, cienkim strumieniem, wlać zimne mleko i rozprowadzić w nim zasmażkę, ponownie wstawić na ogień, stale mieszając zagotować, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, nie przestając mieszać gotować na małym ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Sosem beszamelowym polać roladki mintaja ułożone w żaroodpornym naczyniu, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni C.
  • Roladki podawać na ciepło, przybrane gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące szparagów ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ryb

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]